Ротацията – популярна в Европа, вече и у нас

0

- Advertisement -

За пръв път се случва в Израел 

Босна и Херцеговина, Швейцария, Румъния и Ирландия сменят президенти и премиери 

Ротация е една от най-често употребяваните думи у нас през последните дни.

Има я в много сфери от живота ни. Ротацията на абсолютно твърдо тяло в математиката и механиката е относително преместване или усукване на това тяло спрямо една определена точка. Ротация има и в астрономията – звездите, планетите и други подобни тела се въртят около осите си. Повечето планети в Слънчевата система, включително Земята, се въртят около оста си в същата посока, в която и орбитират около Слънцето. Изключение правят Венера и Уран.

Ротация откриваме и във физиката, където се изчислява чрез ъгловата честота (rad/s), честотата (обороти за единица време) или периода (секунди, дни и т.н.).

Ако голяма част от тази научна информацията ви звучи непозната, то със сигурност имате повече яснота за въртележката в родната политика. Правителството на Николай Денков (ПП-ДБ) подаде оставка и според мъжката дума в сглобката управлението трябва да бъде поето от нов министър-председател – Мария Габриел от ГЕРБ. Подобни маневри на политическата сцена се случват за пръв път в България, но съществуват в други държави.

Президентите на Босна и Херцеговина са цели трима души (бошняк, сърбин и хърватин) и се сменят на ротационен принцип през 8 месеца по време на 4-годишния мандат. Те се избират от народа (Федерация Босна и Херцеговина избира бошняка и хърватина, а Република Сръбска избира сърбина).

В Босна и Херцеговина имат трима президенти
В Босна и Херцеговина имат трима президенти

Босна и Херцеговина е единна държава, но се състои от две административни единици – Федерация Босна и Херцеговина (или Мюсюлманско-хърватска федерация) и Република Сръбска. Страната има общи Председателство (президентство), двукамарен федерален парламент, централно правителство, съд и централна банка. Ръководството на Мюсюлманско-хърватската единица трябва да се състои от представители на трите държавотворни народа в Босна и Херцеговина – хърватския, бошняшкия и сръбския.

Швейцария също използва ротацията, когато става въпрос за президента на страната. Това е длъжност, която реално не дава особена власт над останалите, а е чисто представителна.

През декември м.г. страната на Алпите, кравите и шоколадите назначи нов президент. Бившият министър на отбраната Виола Амхерд зае позицията на държавен глава от януари, заменяйки Ален Берсет в почетната роля, която се ротира между членовете на кабинета на страната на годишна база.

Най-близка до ротацията в България е съседна Румъния. Там смените се извършват в рамките на правителството.

През юни миналата година северните ни съседи извършиха ротация на премиери. Споразумение за това беше подписано между Национално-либералната и Социалдемократическата партия през 2021 г. и сложи край на тежката политическа криза в страната. Процедурата не е сложна и напомня на етапите след парламентарни избори, но е по-ускорена. Премиерът подава оставка, президентът провежда консултации с парламентарните партии, посочва се премиер. Той предлага правителство, което трябва да бъде одобрено от парламента.

Първата държава, използвала ротационен кабинет в света, е Израел. Това се случва през 1984 г. след преговорите за формиране на голяма коалиция и неубедителните избори. Споразумението за ротация е необвързващо и представлява две последователни правителства – едното, сформирано през 1984 г. и оглавено от Шимон Перес от „Алианса“, а другото, застъпващо две години по-късно и оглавено от Ицхак Шамир от „Ликуд“.

През 2020 г. партиите в Ирландия „Фина гейл“ и „Фина фойл“ загърбиха отдавнашните си различия и заложиха на ротация. Михол Мартин („Фина фойл“) стана вицепремиер и министър на външните работи, отстъпвайки министърпредседателския пост на Лио Варадкар („Фина гейл“). Смяната на премиера става с приемане на оставката на цялото правителство, избиране на нов министър-председател, който пък трябва да спечели вот на доверие за кабинета си.

Неуспешни опити за налагане на ротация през годините има в Германия, Турция и Малайзия.

В Германия през 2005 г. е обмислено ротационно правителство между ХДС и ГСДП. Предложено е тогавашният канцлер на ГСДП Герхард Шрьодер да остане на поста до 2007 г., след което Ангела Меркел от ХДС да поеме управлението за оставащите две години. От ХДС отхвърлят това и избират голяма коалиция без ротация, като Меркел заема канцлерския пост през целия мандат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки