Синодът касира изборите за Сливенски митрополит, ще ревизира епархията

0

- Advertisement -

Касирането на изборите за нов Сливенски митрополит, проведени на 18 февруари, е окончателно, реши Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ).

Нови избори ще се проведат след пълна финансова и административна ревизия на цялата Сливенска епархия.

Ръководителят на овдовелия престол Варненският и Великопреславски митрополит Йоан има три месеца, за да направи тази проверка и едва след това ще се премине към нови избори. Това съобщи Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Св. Синод на БПЦ след днешното заседание на митрополитите.

„Съгласно член 89, ал. 2 от Устава на БПЦ и Българската патриаршия касирането на избора за сливенски митрополит е окончателно“, каза той.

„Единодушно бе решено, че се възлага на Варненския митрополит Йоан да управлява в качеството на наместник и да проведе нов избор за Сливенски митрополит“, уточни второто решение митрополит Киприан.

Той добави, че се възлага на митрополит Йоан пълна финансова ревизия на Сливенската епархия и на имотното ѝ състояние.

„На митрополит Йоан се възлага да извърши проверка на списъците с епархийски избиратели дали отговарят на устава на патриаршията, както и приетата наредба за избор на 18 февруари е неприложима към този момент и трябва да бъде препратена за разглеждане на следващия църковен съвет“, каза митрополитът.

Всички решения са единодушни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки