Разпитаха 10 прокурори заради твърдения, че Нотариуса е присъствал на коледен банкет на СРП

0

- Advertisement -

Десет столични районни прокурори бяха изслушани от Висшия прокурорски съвет по повод информациите, че убитият в края на януари Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, е присъствал на коледен на банкет на Софийската районна прокуратура на 10 декември 2021 година.

Девет от тях заявиха, че са научили за Божанов от медиите след смъртта му и че нямат спомени да са го виждали на коледното събиране. Оказа се, че единствено прокурор Вероника Димитрова е запомнила, че Нотариуса и близкият до него адвокат Велимир Атанасов са били на празненството, но тогава не намерила в това нищо нередно.

 „Няколко месеца по-късно разбрах кои са тези двамата на банкета. Започна да се коментира в нашите среди, че имало такива двама души. Сетих се, погледнах в интернет клиповете, интервютата на Антикорупционния фонд. Тогава разбрах как се казват, каква информация има за тях. Честно казано, ми стана изключително неприятно. Не сме уведомявани за присъствието на такива гости, не са ми представяни, не сме се запознавали“, обяснява прокурор Димитрова.

По време на изслушването на районните прокурори, за които Божанов е останал незабелязан, стана ясно, че на коледното парти на Софийската районна прокуратура е имало съдия –  към 2021 на позиция във все още работещия спецсъд.  Съдия Емил Желев е бил и си е тръгвал от купона с бившия районен прокурор на София Невена Зартова, каза Десислава Въткова. 

На следващото си заседание ВПС ще продължи изслушванията по линия на интереса си около присъствието на Божанов на магистратското празненство. Очаква се да говорят двама районни прокурори, за които има данни, че са завели Нотариуса там.

Междувременно в декларация, без ясно посочен повод, от между редовете, на която обаче прозираше недоволство от начина, по които вървят изслушванията по казуса „Нотариуса“ във временната парламентарна комисия, от Асоциацията на прокурорите се обявиха против „приватизирането“ и „сатанизирането“ на прокурорите с цел охулване, обезличаване и подчиняването на прокуратурата на силните на деня. 

„В рамките на една необективна и враждебна среда се организират публични „процеси“, излъчвани на живо и насочени директно към пряко и косвено дискредитиране на магистрати“, пише в позицията, която завършва с призив към прокурорите да продължават да се борят без страх за върховенството на правото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки