Мнозинството българи подкрепят членството в НАТО, 28% искат напускане на пакта

0

- Advertisement -

През 2023 г. България е изразходвала 1,9 милиарда долара или 1,87 на сто от своя БВП на отбрана. Това става ясно от годишния доклад на НАТО, който бе оповестен от генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Данните са за 31 държави и не обхващат Швеция, която се присъедини миналата седмица.

По разходи за отбрана като процент от БВП страната ни заема 13-о място от общо 31 съюзници. Първа е Полша с 3,92% от БВП, като изпреварва дори САЩ – 3,24%.

Повече от нас за отбрана харчат също Гърция, Естония, Литва, Финландия, Латвия, Великобритания, Унгария, Словакия, Дания и Франция.

Накрая са Люксембург – 1,01%, Белгия – 1,21% и Испания – 1,24%.

През 2014 г., след анексията на Крим от Русия, НАТО постави за цел всички страни членки да харчат годишно най-малко 2 на сто от своя БВП за отбрана.

84 на сто от анкетираните у нас смятат, че България трябва да запази или да увеличи процента на разходите за отбрана, става ясно още от доклада. 10 процента са на мнение, че трябва да се харчат по-малко пари, а 6% не знаят. Според общо 61 на сто от анкетираните в страните членки искат разходите да бъдат увеличени.

56 процента от българите искат страната ни да остане член на НАТО. Точно два пъти по-малко – 28%, биха гласували за излизане. Останалите 16 на сто не знаят как да отговорят.

Любопитно е, че всички анкетирани в Албания – 100 процента, искат страната им да остане в пакта, докато 44 на сто от запитаните в Черна гора искат излизане.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки