Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван

0

- Advertisement -

Втори ден продължава гладната стачка на сливенския свещеник отец Иван срещу решението на Светия Синод окончателно да касира изборите за митрополит на Сливенска епархия.

Напрежението в Сливенска епархия възникна след касирането на изборите за владика, провели се през месец февруари, при който с 26 гласа „за“ свещеници и миряни класираха епископ Йеротей пред епископ Михаил, който спечели 22 гласа. Заради жалби по обвинение за сговор между делегатите Светия Синод касира изборите. 

Отец Иван отново призова митрополитите да дойдат в Сливен, за да си простят греховете и заедно да търсят решение на създадената ситуация. По-рано той нарече Светия Синод организирана престъпна група, а църквата – изпразнена от съдържание.

„Очаквам да извървим пътя на братската прегръдка и простено – прости. Ако обаче, както подозирам те няма да извървят този път след няколко дни – 3-4, ще си приготвя леген, във който ще изчакам да ми умият краката както ги умиха на Иисус… Иисус Христос ги уми на Апостолите. Да покажат, че църквата не е празна от съдържание и това, което го говорим за смирение, братска взаимопомощ, не е етикет, а съдържание на църквата.

Протестиращият свещеник коментира, че разкол в църквата няма, но има разделение.

Има разделение между нас простите и обикновените и тези, които са горе – умните красивите, богатите.

В момента пред сградата на Сливенската митрополия върви и подписка за и против избора на епископ Йеротей. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки