От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

0

- Advertisement -

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка. Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите.

Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество, припомни председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев. Пред БНР той разказа как се е стигнало до това споразумение. 

Алипиев обясни, че мобилните оператори нямат право да вдигнат цената на договорите с повече от индекса на инфлацията

„Индексацията в договорите е обвързана винаги с индекс с публична институция. Върху този индекс няма как търговците да имат каквито и да било способи да влияят върху неговите амплитуди. Ако те ви вдигнат цената с индекса – до размера на това, което им е позволено, вие имате право да се откажете от договора и да отидете при друг оператор“.

Според Габриела Руменова от платформата „Ние потребителите“, КЗП е трябвало да приложи не мекия подход на преговорите с мобилните оператори, а търсенето на правата на потребителите по съдебен ред. Според нея развръзката е била очаквана. 

По думите ѝ няма сигурност, че мобилните оператори ще се съобразят с постигнатото споразумение между контролния орган и тяхната браншова организация.

КЗП не изигра по най-добрия начин картите в интерес на потребителите. Ако тя беше убедила мобилните оператори да се съгласят, че тази клауза е неравноправна, щеше да означава, че те признават, че тя е такава и все едно никога не е съществувала – трябваше да върнат всички надвзети пари на основание индексацията през всички години, откакто се прилага. В случая с това споразумение те реално си признават, че клаузата е неравноправна, но не по начин, по който ще дължат парите на хората“, изказа мнението си Руменова. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки