ПП-ДБ при президента: Взеха папката с втория мандат и я върнаха празна

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, а те от своя страна върнаха веднага папката… празна.

„За съжаление, първият мандат беше провален, защото ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката“, отбеляза съпредседателят на коалицията ПП-ДБ Кирил Петков, като отбеляза, че те отново предлагат акад. Николай Денков за премиер с втория мандат. 

„Ние дадохме втора възможност да поправят грешката си от ГЕРБ-СДС, за съжаление предстоят избори. Давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната“, посочи Петков.

„Връщам мандата неизпълнен“, каза веднага Николай Денков, като отбеляза пред държавния глава, че няма подкрепата за продължаване на реформите.

„Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е в резултат от тяхното желание. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим, каза Денков. 

Според него преговорният процес е бил провеждан проформа от ГЕРБ с ясното съзнание, че се задават предсрочни избори.

На свой ред президентът упрекна ПП-ДБ, че с промените в Конституцията са оставили президентската институция с вързани ръце, относно избора на кандидат за служебен премиер.

Румен Радев обяви, че е останал крайно учуден от новината за подадената оставка на зам.-обмудсмана на републиката Елена Чернева – Маркова.

„Как така изведнъж г-жа Маркова реши да си подаде оставката. Аз истински се учедих – имало ли е натиск?“, попита държавният глава.

„Тесният кръг от възможности за служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана, а тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия“, отбеляза още Радев.

Дотук се стигна след като първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно преди ден, след като парламентът гласува решението с 226 гласа „за“, без „против“ и един „въздържал се“ (от ПП-ДБ).

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен

От ПП-ДБ отправиха преди това предложение за втория мандат към ГЕРБ-СДС – да бъде реализиран като национален, общ и в него да има взаимноприемлива кандидатура за министър-председател, излъчена от ГЕРБ-СДС.

От коалицията ГЕРБ-СДС отвърнаха, че „ГЕРБ-СДС няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат, нека българските граждани чрез избори решат кой и как трябва да управлява България“.

Атанас Атанасов вече обяви, че ако от ГЕРБ-СДС не се съгласят, то от ПП-ДБ ще върнат неизпълнен втория мандат, а президентът Румен Радев трябва да връчи трети мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор.

Според Конституцията държавният глава трябва да направи това в седемдневен срок. Ако не бъде постигнато съгласие за образуване на правителство, президентът, след нови консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Държавният глава няма голям избор, защото служебен премиер се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник, гласят последните промени в основния ни закон, приети в края на 2023-а.

Именно служебно правителство ще трябва да организира и евентуален предсрочен парламентарен вот, като неясна остава и датата за неговото провеждане, като съществува вариант и за вот 2:1, заедно с европейските избори, които ще са на 9 юни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки