Акцията на ДАНС в Митниците – нови подробности

0

- Advertisement -

ДАНС и новата Антикорупционната комисия влязоха в дома и офиса на назначената на 20-ти февруари за директор на Митниците Петя Банкова. Претърсване е имало и в кабинета на нейния заместник Людмил Маринов.

Малко преди да бъде отведена за разпит с полицейски автомобил, Банкова се обяви за първата жертва на новата Антикорупционна комисия. Акцията е започнала в условията на неотложност с първо действие по разследването – претърсване в дома на Банкова. Какво е намерено там, а след това и в кабинета ѝ, обясни адвокат Аделина Натина:

„Лични записки и – много интересно, че иззеха договора за потребителски кредит на съпруга ѝ. От кабината ѝ бяха иззели документи, в които тя си е водила записки относно контрабандни канали, които тя прави разработки как да бъдат разбити със служебния компютър.

Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов са бивши служители на ДАНС. Именно с лоши служебни отношения с шефа на Агенцията Пламен Тончев обвърза акцията срещу себе си шефката на Митниците:

„Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши, че ще ме изпрати в Благоевград. Казах, че няма да изпълнявам тези поръчки и напуснах“.

Като обяснение за акцията, за която от прокуратурата през целия ден запазиха мълчание, беше посочен сигнал за реализирана потенциална контрабанда на цигари. Споменато беше и името на бившия митничар Николай Николов, по прякор Паскал.

„Не познавам Паскал, не знам дори кой е, аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава. Махнала съм всичките служители, това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата, да го заявят“, беше категорична Банкова. 

Тя е сестра на Стефчо Банков, уволнен от МВР по времето на Бойко Рашков, а след това работил в прокуратурата в разгара на скандала на върха на държавното обвинение, довел до отстраняването на Иван Гешев и избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор.

Преди да бъде отведена в Антикорупционната комисия, Петя Банкова отрече случващото се с нея да е удар по назначилия я Асен Василев, но допусна, че има връзка с политическата ситуация в страната.

„Може би на всички им прави впечатление, че международната общност се възмущава от случващото се в България. Всъщност ние имаме и тяхната подкрепа. В момента на „Капитан Андреево“ има служители на САЩ. Това са неща, които са по моя инициатива, по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин. Аз не съм женена за никой пост. За мен е важно, чисто държавнически, да има напредък в държавата. Как ще се развие бъдещето ми няма значение. Аз мога да работя всичко. Това, което мога и знам, няма кой да ми го вземе“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки