Тайникът с оръжие на ”Хамас” у нас е открит след сигнал на израелските служби

0

- Advertisement -

Германската криминална служба е открила подземно скривалище с оръжия на „Хамас“ в Южна България. Това съобщиха германските медии. Според списание „Шпигел“ сигнал за това е бил подаден от израелското разузнаване.

Оръжейният склад е бил открит след обиск на четирима арестувани членове на ислямисткото движение „Хамас“, които германските власти задържаха през декември миналата година. Трима от тях бяха арестувани в германия, а един в Нидерландия. В телефона на един от арестуваните германската полиция открила снимки на пистолети и пълнители, както и муниции. По цифровите данни те установили, че снимката е правена в Южна България и сигнализирали за това българските власти, които по описанието на колегите си успели да открият скривалището. Огнестрелните оръжия очевидно са били заровени в найлонов плик под дърво.

Малко преди Коледа полицията арестува трима мъже в Берлин и един мъж в Ротердам в Нидерландия. Федералният главен прокурор ги подозира, че са членове на „Хамас“. Смята се, че мъжете са получили нареждане от военното звено на терористичната организация в Ливан да открият подземен склад в Европа. Разследващите от Карлсруе смятат, че те е трябвало да пренесат скритите там оръжия в Берлин – за да ги държат в готовност за евентуални нападения срещу еврейски институции.

По време на арестите през декември от самите заподозрени не са иззети огнестрелни оръжия. Откритието в България обаче сега показва, че терористичната организация наистина разполага с оръжейни складове в Европа.

Германските органи за сигурност научиха за предполагаемите терористични планове чрез сигнал от израелските тайни служби. През януари самите власти там оповестиха подробности за предполагаемата мрежа на „Хамас“, за която се твърди, че е подготвяла нападения срещу евреи в Европа. Предполага се, че организатор на атаките е Халил ал Хараз, който до смъртта си е бил заместник-командир на военното крило на „Хамас в Ливан. Той загина преди няколко месеца при атака с дрон на израелските въоръжени сили.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки