Петя Банкова е обвинена за участие в ОПГ

0

- Advertisement -

Петя Банкова – директор на Агенция „Митници“ – е задържана за 72 часа и е обвинена за участие в организирана престъпна група. Това съобщи адвокатът ѝ Аделина Натина на излизане от сградата на Пето полицейско управление в София. От задържаните вчера 7 души в ареста остават още трима – соченият за контрабандист Никола Николов-Паскал и Марин и Стефан Димитрови от Хасково.

Заместникът на Банкова в Агенция „Митници“ Людмил Маринов е освободен. Натина разказа за обвинението:

„Участвала в организирана престъпна група, като участник в групата, като групата се занимавала с търговия с влияние, подкупи контрабанда на акцизни стоки и контрабанда по принцип. Първият проблем е, че ние тези хора не ги знаем кои са. Вторият проблем, който е – от 08 август 2023 година г-жа Банкова е назначена в агенция „Митници“. Тя до 8.08.23 година не е знаела къде се намира агенция „Митници“. Граница е минавала като туристка. Тук въобще не говорим за каквото и да било. Обвинението граматически го разбираме, ама фактологически не го разбираме“.

Според адвоката се прави опит да се спре работата на агенция „Митници“.

„Кой не иска Митниците да работят в България и реално да влизат данъци и митни сборове? Кой иска да спре Петя Банкова наистина да работи?“, попита тя.

Служители на КПКОНПИ са споделили в неформални разговори с Натина, че днес е бил извършен обиск в дома на главния секретар на МВР Живко Коцев, който подаде оставка от поста по-рано през деня.

„Наистина разбрах, че му е правен обиск. Затова и при нас позакъсняха – заради обиска на главния секретар. Какво се случва с него? Много е вероятно и той да е задържан“. 

Според Натина повдигнатото обвинение срещу Банкова е „пълно с фактологични грешки“. 

Прокуратурата възнамерява в събота да внесе в Софийския градски съд искане за мярка за неотклонение „задържане под стража“ за четиримата обвиняеми.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки