Предал – приел. Денков призова Главчев да осигури честен вот „2 в 1“

0

- Advertisement -

В сградата на Министерския съвет се проведе церемонията по предаването на властта от Николай Денков в ръцете на служебния кабинет с премиер Димитър Главчев.

„Предаваме властта на новия МС с пожелания за успех, с пожелание да свършат работа, която да е в полза на България. Нашето правителство направи всичко възможно да работи по управленската програма и по този начин да ви осигурим плавен преход за следващия период“, посочи Денков.

Той заяви, че една от най-трудните задачи на служебния кабинет е да осигури честни избори, които да спечелят доверието на гражданите. Трудна е, защото в момента няма доверие.

„Надявам се с вашите действия да върнете това доверие. Единият от индикаторите за това е дали ще има машини на гласуването. Ако няма машини, делът на невалидните бюлетини е толкова голям, че хвърля сянка върху изборните резултати. Надявам се, че ще организирате този процес. Вторият индикатор е делът на невалидните бюлетини да бъде нисък, за да не се оспорват резултатите“, каза Денков и призова Народното събрание да не се изкушава да променя Изборния кодекс през следващите два месеца.

„Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания“, посочи на свой ред Димитър Главчев.

Кабинетът „Главчев“ се закле пред НС – встъпва в длъжност

Той обеща, че няма да се поддава на провокации, няма да влиза в дребнотемие, няма да позволи да бъда въвлечен в предизборни страсти, както и в лични амбиции.

Пред Денков Главчев подчерта, че гласува доверие на хората, които е избрал да бъдат служебни министри. 

„Поемаме отговорност да водим страната по нейния европейски път на развитие. Поемаме отговорност да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата задача като служебен кабинет – организирането на честни избори“, заяви Главчев.

Припомняме ви, че на извънредно заседание на Народното събрание тази сутрин членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев, с премиер Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите, съгласно последните промени в Конституцията, в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова.

Остри критики на Румен Радев към Живко Коцев, Калин Стоянов и „сглобката“

Сутринта президентът подписа указа за назначаване на служебно правителство с една единствена промяна в състава, тази на външния министър –  поста заема Стефан Димитров, вместо първоначално номинираният Ивайло Ценов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки