Росен Желязков вече не е председател на НС

0

- Advertisement -

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков. 

 Решението беше подкрепено от 129 народни представители от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“, „против“ гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС. 

Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от народните представители от ПП-ДБ и от БСП с мотив – системно неизпълнение на задълженията.

Конкретните мотиви за решението са нарушение на процедурата по предсрочното прекратяване мандата на управителя на  Националната здравноосигурителна каса Станимир Михайлов, нарушение при провеждането на парламентарен контрол. Сред другите причини са системни злоупотреби с правото на председателя на предлага точки в дневния ред, нарушение при провеждането на блицконтрол и недопускането на минута мълчание по повод 109-тата годишнина от арменския геноцид. 

Тома Биков от ГЕРБ-СДС предупреди „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“, че от днешното решение следват сериозни последствия.

„Това, което не мога да разбера обаче е, позицията на колегите от „Продължаваме промяната“. Това не мога да разбера. Какви сте вие? От първия пол ли сте? От опозицията ли сте? Неопозиция ли сте, или сте от третия пол? В политиката трети пол няма колеги. Има опозиция и управляващи. След като искате оставката на председателя на Народното събрание, който е и ваш председател, ние го възприемаме като много ясен политически акт, който ще има последствия. Приемаме това като взривяване на възможността за водене на диалог между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ в средносрочен и дългосрочен план. Така го възприемам“, заяви той.

Според ПП-ДБ, Желязков е злоупотребил с власт и правомощия. 

„Истинските последствия, които са сериозни, са факта, че нито продължихме антикорупционната работа в Комисията за противодействие на корупцията, нито направихме защитата на хората, които искат да подават сигнал, нито направихме защитата на хората, които се надяваха от личния фалит. Никой в тази държава няма абсолютна власт. Някой ако си е повярвал в последните два месеца, че има такава абсолютна власт, е в грешка“, посочи Кирил Петков.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ заяви, че днешният ден е позорен.

„От кого се иска тази оставка? От същите тези лицемерчета, които девет месеца управляваха заедно с ГЕРБ и ДПС, пиха мазното турско кафе в скута на Пеевски, пълзяха по корем пред кабинета на Бойко Борисов всеки днес, сякаш разгъват пожарен шланг в полеви условия и щастливо се радваха, че Росен Желязков нарушава правилника, за да им минават нелепите закончета“, заяви той.

 Йордан Цонев от ДПС призова дебатът да бъде прекратен и подчерта добрата работа, която е свършил Росен Желязков в 49-тото Народно събрание.

„Изключителен юрист, човек с много широка обща култура. Човек, който търпя през цялото време – и сега, и в предния парламент в качеството му на заместник-председател, всички неща, които си позволявахме, биейки се тук помежду си да говорим и по негов адрес, и изобщо“, отбеляза Цонев.

 В хода на дебата се заговори отново за зависимост и ролята на ГЕРБ през годините.

„Говоря в лично качество, може би като единственият човек, който е отказал да стане председател на Народното събрание, единствения в България. Тази оферта беше направена от Бойко Борисов към мен и съм отказала още през 2018-та, защото смятам, че моделът на управление на ГЕРБ е голямото зло за България и Бойко Борисов е част от това зло. За това от тогава и досега сме отказвали“, подчерта лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Емоционално, Росен Желязков благодари и поиска извинение от всеки, когото е засегнал с нещо. В началото на своето изказване пред депутатите той сподели и мисълта, че трябва да замълчиш, за да бъдеш чут.

„Искам на първо място да ви благодаря. Първо да ви благодаря за доверието, да благодаря и за недоверието. И доверието, и недоверието са огледала. Едното е малко по-криво, но и двете създават някакъв образ и самооценка. Аз благодаря и за двете. Искам, понеже не мога на всеки по отделно, на всички вас колективно да се извиня. Да се извиня за действие или бездействие, с което съм засегнал някои от вас като хора“, каза на изпроводяк вече бившият парламентарен шеф.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки