Фондация „Даная“ съди държавата за минирането на Националната детска болница

0

- Advertisement -

Фондация „Даная“ обяви, че ще съди държавата за решението на служебното правителство да одобри изграждането на частно лечебно заведение „Мама и аз“ преди завършването на бъдещата Национална детска болница.

С това си решение Министерски съвет абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи, изтъкват от Фондацията.

Оттам припомнят, че само преди няколко месеца по искане на МЗ и с подкрепата на Европейската инвестиционна банка бе изготвен Анализ на нуждите от детска болница. Този анализ посочва, че в България липсва финансово и кадрово обезпечаване дори за една детска болница в гр. София.

Въпреки това служебното правителство одобри искането на „Търговска лига – Глобален аптечен център“ АД в град София да създаде многопрофилно лечебно заведение „Мама и Аз“.

Според Фондация „Даная“ това на практика ще саботира и без друго мъчителния процес на изграждане на Национална детска болница. От организацията отчитат като скандален и факта, че именно служебното правителство си позволява да взема стратегически решения и то само дни, след като встъпи в длъжност.

Припомнят още, че именно през 2022 г. силният обществен натиск спря одобрението на проекта за частната болница „Мама и аз“ с основния аргумент, че изграждането на частна детска болница преди националната ще обезкърви системата, която страда от хроничен недостиг на лекари и сестри. Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност, категорични са от Фондацията.

Според тях всичко това показва, че държавата се отказва от задълженията си да осигури качествено детско здравеопазване и не иска да има Национална детска болница. Или означава, че обслужва интереси, които са различни от обществените.

Не е оправдание за решението на това служебно правителство твърдението, че в болницата, наречена „Мама и аз“, ще има само 40 легла за деца. Защото липсва механизъм, по който държавата да гарантира, че леглата и отделенията за деца няма да бъдат увеличени вътрешно и „според нуждите“ до размера на разрешените над 400 такива, посочва се още в позицията на Фондацията.

От организацията не вярват и че институциите са в състояние да гарантират кадровото обезпечаване на националното детско здравеопазване, „след като проспаха и последните 40, и последните 5 години от началото на Националната гражданска инициатива за истинска детска болница“.

За съжаление, т.нар. обществен съвет не изпълни мисията си да осигури ефективен и контролиран от гражданите процес на изграждането на Национална детска болница. Фондация „Даная“ предупреди за опасността този съвет да бъде използван като параван за взети по непрозрачен начин институционални решения. Днес виждаме резултатите.

„Децата ни, тяхното здраве и образование не са най-ценното за държавата. Срамно е. Цинично е. Престъпление срещу бъдещето на нацията е“, допълва се в позицията още.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки