Дянков: България е в списъка на страните, в които се перат пари

0

- Advertisement -

България ще може да влезе в еврозоната най-рано през 2026 година. Това прогнозира пред БНТ бившият финансов министър Симеон Дянков. Той е категоричен, че за да бъде постигната тази цел, е необходимо да има работещо редовно правителство, както и да се проведе много добра информационна кампания за обществото.

„Не сме готови – не покриваме инфлацията. Има няколко закона, които трябва да се приемат. 

В момента България е в един доста неприятен списък за страни, в които се перат пари,

така че там трябва да се направят не само законови промени, а цялата инфраструктура и институциите, които трябва да се занимават с това, в момента не работят добре в България“, коментира финансовият експерт.
Според него освен това важен фактор е и ниската обществена подкрепа за влизането на България в еврозоната –

около половината българи не са убедени, че това ще доведе до положителен ефект. По думите му липсата на информационна кампания е причина за това.

Дянков отбеляза, че ситуацията с инфлацията се подобрява, но не достатъчно бързо, за да влезем скоро в еврозоната. Той прогнозира, че чак в края на 2025 г. България ще успее да изпълни критериите, за да приеме еврото.

„Няма как да стане 2025 г., най-рано може да се случи през 2026 г., но за целта е нужно редовно правителство и информационна кампания. Тепърва ще излязат на дневен ред важният въпрос, който вълнува и граждани, и бизнес – като влезем, какво?“, подчерта Симеон Дянков.

Освен трите критерии за приемането на еврото, измервани количествено – дълг, дефицит и инфлация, бившият финансов министър спомена и четвърти критерий, който по думите му нарочно не е разписан ясно. Това е страната последователно да се движи към средното ниво на живот в ЕС.

„И там винаги има спор – върви ли България към това като цени и заплати. И тази нестабилност винаги се отразява на това – дали вървим последователно“, посочи Дянков.

Очакваната продължителност на живота на едно българско бебе, родено днес, е от 10 до 12 г. по-ниска от тази на бебе, родено в Словакия, обобщи финансистът,

анализирайки темата за качеството на живота в страната. В България нито БВП расте особено много, нито производителността на труда, допълни той. Според него това означава, че в някои сектори съществува балон при заплащането.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки