НСИ за първото тримесечие на 2024-та: Разходите на домакинствата за храни – почти 30%

0

- Advertisement -

Българинът яде все повече месо, плодове и зеленчуци, и употребява по-малко хляб, тестени изделия и олио – това сочат данните от наблюдението на Националния статистически институт за потреблението на основни храни през първото тримесечие на годината.

Общият разход средно на човек от домакинството за този период е малко над 2500 лева или с близо 18% повече в сравнение с първото тримесечие на миналата година. 

Данните на статистиката сочат още, че тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през първото тримесечие на 2024 година е 2840 лева и нараства с почти 19 на сто спрямо същото тримесечие на миналата година.

Традиционно в структурата му най- висок относителен дял има доходът от работна заплата – над 56%, следван от доходите от пенсии и от самостоятелна заетост.

При разходите е най-голям делът на храните и безалкохолните напитки – почти 30%, следвани от разходите за жилище, данъци, осигуровки и транспорт.

В сравнение с първото тримесечие на миналата година се отчита най-голям ръст в консумацията на зеленчуци – с почти 1 кг до над 14 кг на човек, както и на месото – от малко над 9 до 10 килограма.

Най-голямо намаление има в потреблението на хляб и тестени изделия –  от 18,5 кг до 18 кг, както и на олио, чиято консумация пада до 2,5 литра на човек.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки