Средно с 2% ще поскъпне тока за страната от 1 юли

0

- Advertisement -

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора. Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната.

Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ „Козлодуй“, ще остане същата. 

По думите му все още се извършват изчисления от експертите на КЕВР и се проверяват направените от енергийните дружества инвестиции с оглед на тяхното отразяване в ценовото решение. „Затова не може да се определи точното изменение на цената на електрическата енергия“, заяви Иванов.

Председателят на КЕВР изтъкна, че за следващия едногодишен ценови период цената на електрическата енергия от АЕЦ „Козлодуй“ ще остане практически непроменена.

Той припомни, че първоначалното заявление на атомната централа е било за повишаване на цената с 30 процента, но впоследствие това заявление е било оттеглено и в понеделник в КЕВР е постъпило второ заявление от АЕЦ „Козлодуй“.

Това заявление е почти идентично с това от миналата година. През 2023 г. от АЕЦ „Козлодуй“ са поискали цена от 69,77 лева, а тази година е това е искане е дори за малко по-ниска цена – 69,14 лева. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки