Започна работата по инсталирането на машините за изборите на 9 юни

0

- Advertisement -

След като в събота Централната избирателна комисия извърши доверено изграждане на изходния код на софтуера в защитена среда, машините за гласуване за чужбина вече се инсталират,  до дни ще бъдат предоставени на Министерството на външните работи за транспортиране до дипломатическите ни представителства зад граница:

„От тези 245 машини, с които ще се гласува извън страната, с 94 машини ще се гласува и за двата вида избори, а 151 машини ще се гласува само за Народно събрание, така че трябва да бъдат инсталирани по този начин машините и в следващите дни ще бъдат предадени на Министерство на външните работи, за да започне транспортирането им до секционните избирателни комисии извън страната,“ посочи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

С решение на ЦИК са назначени и съставите на всички 769 секционни комисии зад граница, като са направени предложения и за запълване на свободните места. Това става по предложение на ръководителите на дипломатическите и консулските ни мисии.

Говорителят на ЦИК Росица Матева обяви, че в секциите със смесено гласуване и когато избирател не фигурира в списъка за евровота, той ще може да гласува само с хартиена бюлетина. Това е указано в приетите методически указания за работата на секционните комисии:

Около 2000 души са наети за компютърната обработка на резултатите от изборите „две в едно“ на 9 юни, съобщиха от „Информационно обслужване“. Днес беше направена демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки