АЕЦ “Козлодуй” къса договора с Русия за ядрено гориво

0

- Advertisement -

Исторически момент за АЕЦ „Козлодуй“ – така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“, предаде БНР.

В изпълнение на своята програма за диверсификация на ядреното гориво, Централата сключи договор с „Уестингхаус илектрик“ – Швеция за доставка на гориво. Първата пратка пристигна миналия месец, а горивото получи лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

АЕЦ „Козлодуй“ ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво. Наличното ще се използва за резерв. Това допълни изпълнителният директор на компанията Валентин Николов, съобщи NOVA.

Малко след 14.30 часа във вторник е поставена последната от първите 43 касети с ядрено гориво от „Уестингхаус“ в Блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“. Очаква се блокът да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни. Директорът на централата коментира, че цената на американското гориво е сходна с тази на руското.

Междувременно продължават и преговорите с френската „Франатом“ за ядреното гориво за 6-и блок. „Ние, в 4-годишния период, трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид и геополитическата обстановка. И може би в Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която стартира преди 50 години. Сега също ще бъдем първата, която ще имаме изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа“, посочи Валентин Николов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки