Д-р Гергана Гешанова: Първи сме в ЕС по употреба на тютюневи изделия

0

- Advertisement -

По всички статистики България остава на първо място в ЕС по употреба на тютюневи изделия. От няколко години водим първото място усилено“. 

Това заяви пред БНР д-р Гергана Гешанова от Коалицията за живот без тютюнев дим, която днес организира среща-дискусия в София под надслов „Ще защитим ли децата си от тютюневата агресия“. 

Тя подчерта, че това е свързано с по-високи нива на заболеваемост, по-висока смъртност и още много лоши показатели

„Само като се разходиш по улиците на някой по-голям град, ще видиш какво става около вратите на училищата – тези гроздове от млади хора, които си говорят щастливо и същевременно употребяват някаква форма на тютюнево или никотиново изделие. Още по-стряскащо е това, че повече девойките пушат отколкото младежите. Това е видимото. Изследванията доказват, че това наистина е така“.

Д-р Гешанова цитира данни от изследване на ООН за здравните навици при децата в училищна възраст: „Нашите 11-годишни деца са на първо място сред изследваните с над 15-18% за това, че те са употребявали през живота си някакво тютюнево изделие. Средната цифра за тази възраст е около 1-2% за другите страни, а ние сме 15-18″.

Тя цитира и друго изследване на Пловдивския медицински университет, според което 2% от 9-годишните пушат обикновени цигари, а 3% пушат вейпове. Над 77% от децата споменават, че техните родители, поне единият от тях, употребяват тютюневи изделия. Според нея това означава, че нашата здравна култура и здравословни навици са сбъркани. По думите ѝ обаче тук липсва и държавата:

„При нас нещо куца. Правим някакви усилия, но те май са в кавички. Нито като родители достатъчно усилия правим да надмогнем своите пристрастия, нито като държава правим достатъчно, за да бъде ясно и на родителите, и на децата, и да има някаква нормална законова рамка, която да води хората в правилния път“. 

Според нея е илюзия, че новите изделия са по-безвредни за нашите деца. По думите ѝ от приемането на тези химикали най-много страда мозъкът.

В предаването „Преди всички“ специалистът отбеляза забраната за пушене на закрити обществени места, но и въпроса с контрола на това. Тя подчерта, че само шепа хора – инспектори от регионалните здравни инспекции, извършват този контрол. По думите ѝ това е физически невъзможно. 

Д-р Гешанова изтъкна също, че България е една от малкото страни, в които външната реклама на тютюневи изделия все още съществува. В никоя друга държава не могат да се видят билбордове и цели стени на сгради с реклами на тютюневи и никотинови изделия. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки