Д-р София Ангелова: Продават се детски играчки под формата на вейп

0

- Advertisement -

2% от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари, показва изследване на Медицинския университет в Пловдив

„Продават се детски играчки под формата на вейп. Явно целта е малкото детенце, поемайки в ръка своя любим герой, да започне да пуши. А какво се съдържа в тези електронни цигари”, запита пулмологът д-р София Ангелова в „Интервюто в Новините на NOVA”.

По думите й са открити 9 химикала в тютюните с различни аромати, включително и пестициди. Те водят до промяна на кръвоносните съдове – „сякаш си болен от диабет“, каза медикът. В България се пуши около два пъти от средното в Европа, според статистиката. „Национално проучване показва, че 41% от мъжете и 46% от жените пушат бездимните устройства. Няма как високият брой на пушачи да не се отрази и на децата”, каза Ангелова.

Според Медицинския университет в Пловдив и фондация „Грижа за здравето“ два процента от децата на възраст между 6 и 9 години пушат традиционни цигари. Три процента от децата използват електронни цигари.

Днес отбелязваме международния ден без тютюнопушене. Всяка година в световен мащаб умират над осем милиона души, засегнати пряко или косвено от цигарите. Повече от 7 милиона от тях умират от директна употреба, а почти милион и двеста хиляди непушачи – от вдишването на вторичен тютюнев дим. 65 000 от тези, които умират от болести, свързани с вдишването на вторичен тютюнев дим, са деца.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки