„Тренд“: ГЕРБ – лидер с двуцифрена преднина, три партии в битка за второто място

0

- Advertisement -

Ще успее ли 50-ият парламент да излъчи стабилно управленско мнозинство и ще има ли нови коалиции, или политическата криза ще се задълбочи? Темата коментира политологът Димитър Ганев от агенция „Тренд” в ефира на „Здравей, България”. Той представи данни от последното проучване на социологическата агенция, направено по поръчка на „Нова броудкастинг груп” и „24 часа” в периода между 29 май и 4 юни 2024, чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”, сред 1003 души на възраст над 18 години.

Избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да се различава съществено от тази на предходния вот. 48% от пълнолетните българи, живеещи на територията на страната, декларират, че ще упражнят правото си на глас. Това прави очаквана активност за парламентарните избори между 2,5 и 2,7 милиона.

Социологията има една тъмна зона, между сряда и неделя, в която между 15 и 18% от избирателите взимат решение за кого ще гласуват. Затова последните проучвания завършиха на 4 юни. Това каза Ганев за провеждането на последните статистически изследвания. „Спомнете си последните избори: ден преди вота се отмени машинното гласуване. Това предизвика протест в събота, деня за размисъл, който без съмнение повлия върху изборния резултат в посока на мобилизация на ПП-ДБ”, добави политологът.

Интересът към изборите за Европейски парламент е по-малък и на тях ще гласуват между 2 300 000 и 2 450 000 души, показват данните от проучването на „Тренд“.

Според тях предизборната кампания не е внесла сериозна динамика в електоралните нагласи и не е успяла да реши основната интрига – битката за второто и третото място. ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 26.5% от гласуващите. За второто място се борят ПП-ДБ (15.3%), „Възраждане“ (15.1%) и ДПС (14.9%). Разликите са в рамките на статистическата грешка и подредбата на изборите в неделя би могла да е различна. БСП запазва петата си позиция с 8.5% от гласуващите, а „Има такъв народ“ ги доближава с 5.9% от заявилите, че ще отидат до урните.

Близо до парламентарната бариера и с шанс за парламентарно представителство остава „Солидарна България“ (3.4%). „Синя България“ получава подкрепата на 2.1% от гласуващите. След тях се нареждат ВМРО (1.4%), „Левицата“ (1.3%) и „Български възход“ (1.1%).

Опцията „Не подкрепям никого“ събира 4.4%, но резултатът не участва в разпределението.

Поради пренебрежителната дистанция между втория, третия и четвъртия, не се изключва вариантът за различна подредба при вота за Народно събрание и този за Европейски парламент Очаква се малко по-силен резултат на ПП-ДБ на евровота, а БСП ще се представи с близо половин процент по-слабо на тях.

Данните са от проучване на „Тренд“, направено по поръчка на „Нова броудкастинг груп” и „24 часа” в периода между 29 май и 4 юни 2024, чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице”, сред 1003 души на възраст над 18 години.

Евелина Славкова коментира резултатите от социологическото проучване в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. „Виждаме една по-сериозна дистанция на ГЕРБ-СДС от останалите политически формации – 26,5% от хората, които са заявили, че ще гласуват. ПП-ДБ и ДПС образуват една втора група, която е с изключително близки резултати, в рамките на статистическата грешка с разлика помежду им”, посочи тя.

Според Славкова към този момент данните не показват кой ще бъде на второ, трето  и четвърто място. „Имайте предвид, че в рамките на 15-18% от хората решават в последните няколко дни, да не кажа и в неделя, за кого ще гласуват”, допълва Славкова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки