Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

0

- Advertisement -

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя.

Предизборната кампания приключи в полунощ.  

До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма до обявяването на края на изборния ден на територията на страната, според Изборния кодекс.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата. 

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината.

Днес се оборудват и помещенията за гласуване със всичко необходимо – бюлетини, машини, избирателни списъци, паравани, материали в помощ на избирателите. Членовете  на секционни комисии получават по график материалите .

В над 9 хиляди и 300 от секциите у нас ще има и машина за гласуване, която се инсталира от техници на фирмата Сиела Норма.

Машините се тестват. Ако се появи проблем с устройствата, който не може да бъде отстранен, се уведомява ЦИК. Тя ще вземе  решение, че в съответната секция гласуването ще е само с хартиени бюлетини. 

Машините за гласуване са под постоянна полицейска охрана от изнасянето им от склада до инсталирането и запечатването на секциите, като и след това те се  охраняват от органите на МВР.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки