40% от територията на България е демографска пустиня

0

- Advertisement -

Огромни територии в страната буквално са обезлюдени, населението се топи. Така 40% от територията на България се превръща в демографска пустиня.

Според проучването на Българската академия на науките за двете последни десетилетия у нас се заличават цели населени места главно в Западна и Северозападна България, Странджа Сакар, Централния Балкан, Габрово и Ловеч.

Изчезват хората дори от райони с плодородни земи и възможности за фермерите като област Добрич например.

„В близо 2000 селища в България повече от 30 години не е родено нито едно дете“, заяви доц. Николай Цеков – специалист по регионална демография в БАН. Едва в 1/5 от общините у нас няма признаци на опустяване.

А ако тенденцията по обезлюдяването продължи, не ни очаква нищо друго освен: „Ще се окажем тук в няколко центъра в България свръхнаселени, без достатъчно детски градини, свръхзадръстени от коли, и огромни части, оставени на произвола на съдбата. Обезлюдени, губещи постоянно и население, и ресурси, обезценяване на икономическо-стопанските им активи“, каза още доц. Цеков.

Според експертите спешно трябва да се направят модели за икономическо съживяване на общините – с инвеститори, които да привлекат хората в обезлюдяващите се райони.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки