Гаврят се с пенсионерите, но всичко се връща

0

- Advertisement -

През дните преди поредните извънредни парламентарни избори слушаме дебатите в телевизионните студиа и съответно поредните обещания на партиите. Отново ни обещават как ще се промени животът на най-бедния народ в Европа и се хващаме за главите. Хора, които управляваха три мандата и последната година пуснаха новаци начело на държавата, продължават да говорят отново в любимото им бъдеще време, това, което досега не са постигнали – европейски жизнен стандарт на българите.

Политиците постоянно повтарят някакви „евроатлантически ценности“, каквото и да означава това. Не зная какви са според управляващите тези ценности, но знаем, че България влезе в ЕС, в „клуба на богатите“ още в далечната 2007 г. и оттогава си останахме толкова години най-бедната, най-бързо изчезващата и болна нация в Европа. Години наред партията, която управляваше, не осъвремени пенсиите, а ги вдигаха от средата на годината с мижави проценти. Ниският плосък данък 10% не доведе чужди инвестиции, защото нямаме стабилно законодателство и съществува голяма корупция. Имаме таван на осигуровките, което е обогатяване на големите заплати и съответно малко средства в пенсионната система. За съжаление, при предните избори в НС влизаха „наши хора“ без необходимия професионален и жизнен опит за депутати. Затова законите се сменят и поправят по десетки пъти. През годините слушахме как се вземат неправилни решения в енергетиката, за атомната централа, за земеделието, за здравеопазването, за образованието и сега виждаме съкрушителните резултати. За съжаление, непрекъснато се говори за „поемане на политическата отговорност“ за тези грешни решения, но никой не е порицан, осъден и каквото е нужно. Всичко минава по поговорката „Всяко чудо за три дни“ и всичко се забравя и замазва.

Хората, които ще се намърдат в НС, трябва да имат необходимия капацитет знания, а не само да натискат бутоните в залата. В НС трябва да има достатъчно смислени дебати по всеки важен въпрос, а не бързо четене от трибуната, а в залата не се слуша дебатът, много се шуми, има движение по пътеките и въртене на столовете. Ножицата между бедни и богати все повече се увеличава. Евросредствата се раздават на „наши фирми и хора“ и за съжаление, се виждат резултатите, защото няма почти никакъв контрол по усвояването на тези пари.

Да се надяваме новите късметлии за народни представители да са в действителност такива, да не са откъснати от живота на обикновения българин и да не са толкова усърдни в собственото си обогатяване.

Досега в НС се говореше основно за Шенген, за Украйна и еврозоната и нищо за живота на българите. Дано новите депутати се погрижат най-сетне за доходите и здравето на народа. Пенсионерите са бедни и болни и няма да заплашват правителството със стачки, както някои среди, но дано им се осъвременят пенсиите. Ние още не сме забравили гаврата с пенсионерите, които не получиха нито коледни, нито великденски добавки, но всичко се връща.
Неуважаеми политици, помислете най-после за собствения си народ, не ни убеждавайте, че цените се намаляват и инфлацията спада, защото го виждаме по изтънелия си джоб!

Мили българи, мислете много отговорно преди гласуването си за дадена партия дали тя ще съумее да спре стремителното ни падане в пропастта! Нека всички излезем да гласуваме масово за своя живот и този на нашето бъдещо поколение – децата на България, преди да избягат на Запад! Гласувайте масово и изключително отговорно!!!

  Инж. Александрова, София, за в. Ретро

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки