Най-малко 17 задържани в Брюксел за измами със социални помощи, пренасочвани към България

0

- Advertisement -

Най-малко 17 души са задържани вчера в Белгия заради измама със социални помощи, впоследствие инвестирани в недвижима собственост в България, съобщават белгийски медии, като се позовават на Инспекцията по труда в Брюксел. 

20 обиски са извършени в региона Брюксел, провинциите Антверпен и фламандски Брабант по време на операцията. Открити са около 15 000 евро кеш.

От инспекцията поясняват, че нанесените от престъпната група щети на белгийската социална система възлизат на 1.5 млн. евро. Схемата е осъществявана чрез узурпиране на чужда самоличност, на която е даван статут на независим служител, за да получава незаконно обезщетения, които се полагат при преминаването му към такъв статут. 

Част от средствата са били прехвърляни по банкови сметки и инвестирани в недвижими имоти в България. Властите в Белгия са поискали страната ни да конфискува имотите, след като самите те са блокирали 105 сметки в кралството, чрез които са били извършвани транзакциите.

Операцията е осъществена съвместно с федералната полиция в Брюксел в тясно сътрудничество с Националния институт за социално осигуряване на независимите служители. От българското посолство в Белгия нямат коментар на този етап. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки