В НС заседава ПГ на ДПС, но без депутатите, подкрепящи Доган: Връщане за нас няма

0

- Advertisement -

В Народното събрание започна среща на парламентарната група на ДПС. 

В съобщение от пресцентъра на партията, изпратено минути след 15:00 часа, се казва, че Движението за права и свободи е единно и подкрепя както почетния председател Ахмед Доган, така и председателите Делян Пеевски и Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора политическа сила и първа либерална в България. 

В писмото се казва още:

„Движението за права и свободи повече от 20 години неотклонно следва пътя на Евроатлантическите и Европейски ценности. За нас върховенството на закона, правата и свободите на европейските граждани, защитата на идентичността и заедността винаги са били в основата на политиката.

ДПС е проявявало и проявява нетърпимост към опитите общата кауза и ценностите на общността да бъдат принасяни в жертва на лични интереси.

Движението за права и свободи е единно и се гордее с приноса на почетния председател д-р Ахмед Доган за развитието на етническия модел на заедността в България и подкрепя както почетния председател д-р Доган, така и председателите на ДПС г-н Делян Пеевски и г-н Джевдет Чакъров в техните усилия да развият ДПС като втора политическа сила и първа либерална такава в България.

Още веднъж благодарим за подкрепата, продължаваме нашето активно сътрудничество и препотвърждаваме активното си участие в работата на световното и европейско либерално семейство“.

А минути преди 16:00 часа до медиите беше изпратено становище на на членовете на ПГ на ДПС, подкрепящи почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. 

Те посочват, че с единодушие са приели решение за неучастие в насроченото за днес заседание на парламентарната група.

 Ето и мотивите, които изтъкват депутатите (текстът е без съкращения и корекции):

  1. Потвърждавайки още веднъж изразената от нас позиция за спешна необходимост от връщане към нормалното функциониране на колективните органи на партията, считаме, че настоящото ръководство на ПГ не е избрано съгласно Устава на ДПС, поради което същото няма необходимата легитимност и не следва да взимаме участие в заседанията ѝ до произнасянето на позицията на Почетния председател д-р Ахмед Доган;
  1. В подкрепа на това подчертаваме, че НЕ СА СПАЗЕНИ указанията на Почетния председател д-р Ахмед Доган, гласящи, че, съобразно създалата се ситуация, ДПС трябва да има ясно изявени съпредседатели – както за партията, така и за парламентарната група. 
  1. Джевдет Чакъров 
  1. Делян Пеевски

Което означава: 

  1. съпредседателско участие в преговорния процес;
  1. общи решения със задължителни два подписа на двамата съпредседатели;
  1. в евентуално коалиционно правителство всичко трябва да се легитимира/ подкрепя с подпис на двамата съпредседатели.
  1. Не взимаме участие на обявеното заседание, защото няма ясно разписан дневен ред.
  1. Подчертаваме, че взимането на решение за получаване на мандат за формиране на правителство не е в компетенциите на Парламентарната група, а на колективните политически органи на партията. 

Неучастието на по-голяма част от областните председатели на партията на вчерашното импровизирано и нелегитимно събиране, както и силната международна подкрепа, получена от либерални организации, изразена в официални писма до Почетния председател д-р Ахмед Доган от президента на Либералния интернационал Хакима Ел Хаите, председателя на Либералната мрежа на Югоизточна Европа Роман Якич и дългогодишния лидер на европейските либерали сър Греъм Уотсън, ни дава увереност, че зададената посока „ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА“ е правилната и тя ще бъде отстоявана до възстановяване на нормалното функциониране на партийните органи“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки